Otthon? – blogdot

blogdot

bölcsészmérnök akcióban

Otthon?

Felváltva kezdtem el mondani az “albérlet” és “otthon” szavakat erre a helyre.

Az “albérlet” túl hivatalos, azt egy olyan lakásra gondoltam volna, amit ketten-hárman bérlünk, egy gangos épületben, a belváros környékén. Ez a kép talán onnan jött, amikor, még az ELTE-s időm alatt a nővéremmel eljártunk kocsmakvízekre, és, mivel pénteken nem volt órám, csütörtök éjjel nála aludtam — egy hasonló, gangos épületi lakásban.

Budapesti gangos ház. Nagyon idilli. Kép: Aneta Pawlik / Unsplash

Az “otthon” túl személyes. Az otthon egy olyan hely, ahova boldogan megy az ember, egy belakott hely, ahol minden úgy van ahogy az ember akarja. Ahol nincsenek apró bosszúságok. Otthon, ahol eddig laktam, vakon ki tudok menni a szobából a konyhába egy szendvicsért, onnan a nagyszobába a kanapéra és tévét nézni. Itt csapkodnom kell a falat a villanykapcsolóért még mindig.

Mikortól kezdjük az új helyet otthonnak hívni? Szerintem tudatalatt egyre többször mondjuk az otthon szót és nem azt, hogy “albérlet,” vagy “utcanév,” de ez egybe esik a rutinok kialakulásával és az apró bosszúságok csökkenésével. Amikor ezek eltűnnek, fog átváltani a szójárásunk albérletről otthonra és ahogy az idő halad előre, egyre jobban azt érezzük, hogy ez a hely nem csak átmeneti.

Én még bőven az átmeneti időszakban vagyok, és valószínűleg sosem leszek nem-átmenetileg. Még belakni se fogom tudni teljesen mire el kell innen mennem.

Talán ha nem egyedül lennék, “teljesebben” ki tudnám használni az időmet itt? De felesleges is azon gondolkodni, mert nem lenne aki beköltözne velem, illetve csak én költözhettem be a megállapodás szerint, és már ez is egy hatalmas szívesség az ő részükről, amivel nem akarok visszaélni.

Hopp, most látom, hogy sikerült elbasznom a kép nagyító cuccot. Remek. Majd holnap meg lesz hegesztve, ma már késő van.

Annyira jó lenne, ha tudnék válaszokat és megoldásokat is írni azokra a témákra, amiket naponta felteszek, úgy hosszabbak lennének a bejegyzések. Én raktam oda azt a kicsi számot, hogy hány perc elolvasni egy bejegyzést, de azon kapom magam, hogy csak azért írok többet, hogy ne 0 vagy 1 perc legyen…