Zinternet – blogdot

blogdot

bölcsészmérnök akcióban

Zinternet

Nincsen internetem.

Hallom, hogy kérdezed, “de Zsolt, akkor hogyan blogolsz esténként?”

Hagy pontosítsam: nincs vezetékes Wi-Fi-m. Mindent mobilneten csinálok, mert elég könnyen meg tudom osztani a laptopra, közbe meg amúgy is töltöm. El sem fog fogyni, mert még tavaly, az új telefonhoz korlátlan mobilnetet vettem, mert így jöttem ki a legolcsóbban. De nézegettem szolgáltatókat, mert azért mégis jobb lenne, ha vezetéken csöpögnének a bitek.

A telefonom eddig 47 GB adatforgalmat írt ki ebben a hónapban, előző két hónapban 15-20 GB után.

Az első szolgáltatónál kiválasztottam a gigabites netet, a havidíjam 9400 Forint lenne. Húztam is a számat rendesen, de azért voltak ők az első választás, mert otthon, a panelban, eddig is ők voltak és semmi bajom nem volt velük.

De ott a kis üzenet az internet alatt: extra szolgáltatás kiválasztása, akár x% kedvezményt is kaphatok. Jólvan, nézzük meg. Beteszek egy tévé csomagot, a legkisebbet, 1db IPTV box-szal. Így a teljes havidíj 7400 Forint lenne. Hadd ismételjem meg, mert megborított engem:

Csak internet 9400 Forint. Internet és tévé együtt 7400 Forint. Már matematikailag furcsa:

internet = 9400
9400 + tévé = 7400
tévé = 7400 - 9400
tévé = 2000

Tehát ha csak tévére van szükségem, akkor ők fizetnek, hogy hadd jöhessenek bedugni? Nyilván nem. Nincs is tévém, amibe bedughatnám a boxot, mit mondanék a szerelőnek? “Dobd csak le a kanapéra, majd tálcának jó lesz?” De komolyan, ilyenkor mit vár a szerelő, mit mondjak?

Másik szolgáltatónál a gigabites internet 3100 Forint. Tévé nélkül. Izgalmas ár, de az előzővel van előfizetésünk otthon, és nem volt eddig semmi bajunk. A szomszédban az utóbbi van, és rázta a fejét a haverom, amikor megemlítettem neki, hogy a kábeles Wi-Fi többet garantál, mint a mobilnet (ami nullát).

A harmadik nagy szolgáltató 6500 Forintért adná a gigabitet.

Szóval a lehetőségek:

SzolgáltatóHavidíj (Ft.)Garantált fel/le
Szolgáltató 17400 (tévével)100/4
Szolgáltató 23100300/75
Szolgáltató 36490200/10
(Mindenkinél a gigabites sebesség a kínált.)

Nyilvánvaló a 2-es szolgáltató, de megint, az 1-essel nem volt semmi bajom, általában hozta a 800-900 mbps-ot sebességteszten, és Steam letöltésben is a 25 MB/s-ot (200). Napi használatban nem éreztem, hogy különösen lassú lenne.

Kihúzom még valameddig mobilnettel, vagy legalábbis amíg fel nem keresnek, hogy “hmmmmm, kedves Zsolt, mi a frász történt, hogy hirtelen ipari mennyiségű forgalmat generálsz?”